Odd Tribute problem 2 weeks and no answer yet - Mazda Forum - Mazda Enthusiast Forums

Go Back  Mazda Forum - Mazda Enthusiast Forums > Mazda Vehicles > Mazda Tribute
Reload this Page >

Odd Tribute problem 2 weeks and no answer yet

Mazda Tribute This low-priced SUV allows the driver the versatility of an SUV without the big fuel bill of many of the vehicles in the SUV class.

Odd Tribute problem 2 weeks and no answer yet

Reply

 
 
 
  #1  
Old 07-13-2018, 01:30 AM
peedee's Avatar
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2015
Location: Australia
Posts: 68
Default Odd Tribute problem 2 weeks and no answer yet

Hi guys my wife's 05 triubute v6 3.0 litre (right hand drive) came home Friday 2 weeks ago and she called me to look at the pretty lights as she described it on her car, all the warning lights were lit up and had been while she was driving the car, the motor stopped when she put it into park.
After turning the key off and back on no warning lights showing at all except for door open and immobiliser light and no crank of the engine tried a few times turning key on and off and managed a start after this it ran well for a day then when going to go out 2 days later no lights no start, got some second hand bits at wrecker (key and barrel, key reader, pcm, and a relay that is from under the dash near the steering column) after trying the key and reader in car it started on its original key and reader.
Since then it has been sometimes starts sometimes does not last Friday no amount of fiddling would get it to start checked my battery it is old but still holds a good charge, bought a new battery and seemed to fix the issue,i had taken it on a 140km round trip with stopping and starting on last Sunday night no issues.
Boss lady feeling confident it fixed drove about 45 minutes from home stopped a few times last stop would not restart same problem no instrument lights or gauges, in frustration after 40 minutes of fiddling i had loosened the steering column lock as i removed my aftermarket stereo as i had a thought it may be causing an issue (no change), i shook the column up and down a few times suddenly i had instruments and lights.
Drove it home did not dare to stop and top up fuel tank as low fuel light came on 2/3 of the way home, started this morning anticipating looking at wiring and connectors for loose wires or open breaks in lines i cannot see anything and now will not start again no matter how much i move the wiring harness.
BTW gearbox replaced at easter, alternator about 3 weeks later.
Does anyone have a decent wiring diagram of the ignition switch and where the wires go to
May Thanks for any input
 

Last edited by peedee; 07-13-2018 at 01:34 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-20-2018, 01:16 AM
peedee's Avatar
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2015
Location: Australia
Posts: 68
Default

Solution found
The whole ongoing problem was the fuse box, it is 2 printed circuits face to face with an insulator between them and diodes, resistors and what looks like a self contained microprocessor on it when it is removed from its plastic housing, power was going into fuse box from engine junction box but it was not getting past the fuse box to the rest of the car
 
Reply With Quote
  #3  
Old 07-20-2018, 07:43 AM
Super Moderator
Join Date: May 2012
Location: Queensland Australia
Posts: 2,990
Default

Good old PJB playing up again.
 
Reply With Quote
  #4  
Old 08-30-2018, 02:29 PM
Junior Member
Join Date: Apr 2018
Location: Florida, USA
Posts: 7
Default

Originally Posted by peedee View Post
Solution found
The whole ongoing problem was the fuse box, it is 2 printed circuits face to face with an insulator between them and diodes, resistors and what looks like a self contained microprocessor on it when it is removed from its plastic housing, power was going into fuse box from engine junction box but it was not getting past the fuse box to the rest of the car
Hi, your problem was in the fuse box located in the engine bay or the one on the BCM inside the center console?
Any pictures? Thanks!
 
Reply With Quote
  #5  
Old 09-01-2018, 02:32 AM
peedee's Avatar
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2015
Location: Australia
Posts: 68
Default

It is the fuse box located in the left footwell under the a pillar
 
Reply With Quote
  #6  
Old 09-01-2018, 02:52 AM
peedee's Avatar
Member
Thread Starter
Join Date: Jan 2015
Location: Australia
Posts: 68
Default






This is the circuit boards out of the plastic casing that they are put into and the black plastic thing is an insulator between the boards
 
Reply With Quote
 
 
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
lns1122
Mazda3
2
07-06-2016 09:06 AM
boba
Mazda5
2
07-27-2009 03:48 PM
04Mazda3Sport
Mazda3
2
10-05-2008 08:32 PM
Electric Insanity
Off Topic
1
07-11-2005 04:59 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Odd Tribute problem 2 weeks and no answer yet


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.