Mazda Forum Help & Suggestion Center Forum for members experiencing problems with the board or those who have suggestions to make the forum better.

Looking for assistance on 2004 6 w/2.3L

  #1  
Old 05-09-2017, 10:14 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2017
Location: Florida
Posts: 2
Question Looking for assistance on 2004 6 w/2.3L

My 2004 6 has the traction control warning light coming on as soon as the car gets up to about 60mph. The tach goes to 0 & then to back to high rpms (not affecting the actual engine rpms) and then the tc light comes on. The engine was running poorly (battery connection was loose and stopping the engine) so I fixed the batt connection, installed new plugs and wires, and cleaned the throttle body (removed and cleaned) and cleaned the MAS. Still the engine has up & down rpms at startup briefly and the TC light issue. I might add that the A/C-radio display is screwy and only works when cold. I have disconnected the battery for 10-15 minutes, stepped on the brakes for a couple of times in an attempt to reset the computer. I then let the engine idle for 20 minutes w/o A/C on & then 20 minutes w/ A/C on. The engine idles beautifully (after the initial up & down rpms) but still not running smoothly when driving. Any thoughts as to where I go from here?
Thanks
 
  #2  
Old 10-30-2017, 03:43 PM
Junior Member
Join Date: Oct 2017
Location: Tx
Posts: 4
Default

Originally Posted by munger1972mgb View Post
My 2004 6 has the traction control warning light coming on as soon as the car gets up to about 60mph. The tach goes to 0 & then to back to high rpms (not affecting the actual engine rpms) and then the tc light comes on. The engine was running poorly (battery connection was loose and stopping the engine) so I fixed the batt connection, installed new plugs and wires, and cleaned the throttle body (removed and cleaned) and cleaned the MAS. Still the engine has up & down rpms at startup briefly and the TC light issue. I might add that the A/C-radio display is screwy and only works when cold. I have disconnected the battery for 10-15 minutes, stepped on the brakes for a couple of times in an attempt to reset the computer. I then let the engine idle for 20 minutes w/o A/C on & then 20 minutes w/ A/C on. The engine idles beautifully (after the initial up & down rpms) but still not running smoothly when driving. Any thoughts as to where I go from here?
Thanks
just came across your post , i know its 5 months old but just wanted to ask if you ever found a solution to the RPM problem you had because i just recently started dealing with the same problem. Thanks
 
  #3  
Old 10-31-2017, 08:50 AM
Junior Member
Thread Starter
Join Date: May 2017
Location: Florida
Posts: 2
Default Mazda rpm issues

Thanks for responding to my post. I have not yet resolved the issue as I put the whole thing on the back burner for awhile. I have done some additional research and found that these issues can be caused by vacuum leaks and possibly a defective PCV valve. My plan is to replace all vacuum hoses and the PCV valve which requires the removal of the intake manifold. If I get around to doing the work one of these days, I certainly will let you know the results.
 
  #4  
Old 10-31-2017, 04:30 PM
Junior Member
Join Date: Oct 2017
Location: Tx
Posts: 4
Default

Originally Posted by munger1972mgb View Post
Thanks for responding to my post. I have not yet resolved the issue as I put the whole thing on the back burner for awhile. I have done some additional research and found that these issues can be caused by vacuum leaks and possibly a defective PCV valve. My plan is to replace all vacuum hoses and the PCV valve which requires the removal of the intake manifold. If I get around to doing the work one of these days, I certainly will let you know the results.
Thanks , ill be messing with mine this weekend , ill also let you know if i find something out.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
ccd1977
Mazda Millenia
4
02-28-2013 03:15 PM
mr.mcgoo
Mazda 323,Mazda 626 & Mazda 929
0
03-16-2011 07:25 PM
Sawczyszyn
Mazda 323,Mazda 626 & Mazda 929
0
01-04-2009 07:12 PM
fsami
General Tech
0
02-05-2008 11:41 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Looking for assistance on 2004 6 w/2.3L


Advertising
Featured Sponsors
Vendor Directory

Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.